logo
KARŠTA VIRTUVINĖ ĮRANGA: 

Griliai

 
 
Grilis – kepimo ant grotelių įrenginys.  Profesionaliose virtuvėse daugiausiai naudojami dviejų tipų griliai, kurie skirstomi pagal naudojamos šilumos šaltinį į dujinius ir elektrinius. Grotelės, ant kurių yra ruošiamas maistas, gali būti pagamintos iš ketaus, nerūdijančio plieno, chromuotos. Pagal paskirtį skirstomos į tinkamas kepti mėsą (V formos), žuvį (apvalūs strypeliai) arba universalias (viena pusė grotelių pritaikyta kepti mėsą, kita pusė – žuvį). Konstrukciškai dujiniuose griliuose be pirminio šilumos šaltinio – dujų degiklio - yra ir antrinis. Vieni populiariausių yra lavos akmenys. Šie akmenys sudedami ant grotelių virš degiklių, uždengtų gaubtais. Lavos akmenys pasižymi geromis absorbcinėmis savybėmis, tad ištekėję iš ruošiamo maisto riebalai nesudega ir neskleidžia nemalonaus kvapo. Taip pat  lavos akmenys turi porėtą struktūrą ir pasižymi dideliu šiluminiu talpumu.

Be tradicinių grilių, kai ruošiamas maistas dedamas ant grotelių, dar yra ir besisukantys paukštienos kepimo griliai, kontaktiniai griliai (maistas kepamas tarp dviejų plokštumų), gyros (kebabo) grilius, drėkinantis grilius, kilnojamieji griliai.

Dar vienas populiarus griliaus tipas didesniuose restoranuose yra salamanderis. Iš esmės tai yra maža orkaitė, naudojama profesionalioje virtuvėje patiekalams paskrudinti, užkepti sūrį ir pan. Pagal veikimo principą salamanderis primena apverstą grilį: karštis čia skleidžiamas nuo kepimo ertmės viršaus į apačią. Dėl uždaros konstrukcijos (nėra pavojaus nusideginti užsiliepsnojusiais riebalais) ir itin aukštos temperatūros salamanderis idealiai tinka kepsniams, kuriuos patiekti reikia greitai.




                    |   Uždaryti...